Skip to main content

Ο θάνατος του Σουλεϊμανι

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μας «αιφνιδιάζει» πλέον όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Δεν είναι δυνατόν να  τα προβλέψουμε πάντα έγκαιρα και να τα διαχειριστούμε με άμεσα αντανακλαστικά.

Έτσι και η εντολή εξόντωσης Κασίμ Σουλεϊμανί δυναμίτισε όλη την ελληνική ατζέντα πριν την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ.

*Της Αντιγόνης Βαφείδου

Η εντολή του Προέδρου των ΗΠΑ για άμεση εξόντωση του στρατιωτικού αξιωματούχου του Ιράν, που θεωρούνταν ήρωας ολόκληρου του σιιτικού κόσμου, σηματοδοτεί κλιμάκωση  εξελίξεων με ταχύτητα ενεργειακής σχάσης. Μόνο στην περιοχή του Περσικού Κόλπου; Mα φυσικά και όχι.

Ελληνοτουρκικός πυρετός

Με φόντο τις φλέγουσες εξελίξεις της Μ.Ανατολής, η πιθανότητα θερμού  επεισοδίου μεταξύ της Χώρας μας και της Τουρκίας δεν είναι ένα αδύνατο σενάριο στις προσεχείς εξελίξεις.

Η προκλητική και φανατισμένη ρητορική του Ερντογάν επιδιώκει ακριβώς να απασφαλίσει αυτήν την περόνη στους έσχατους διπλωματικούς μας ελιγμούς. Οπότε θα πρέπει για την καλύτερη δυνατή προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων να επικεντρωθούμε στον επωφελή για εμάς τους Έλληνες στόχο. Και αυτός δεν είναι άλλος από το την διαφύλαξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων «καταφύγιο» της Διεθνούς Νομιμότητας.

Όρος κλισέ

Η «διεθνής νομιμότητα» έφτασε ίσως στις πρόσφατες συζητήσεις να ακούγεται ως όρος κλισέ ή ρηχός  όταν μιλάμε για ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όταν ήδη επί δεκαετίες σε επικοινωνιακό, πολιτικό επίπεδο αλλά και κυριολεκτικά έχουμε την γείτονα χώρα να εμφανίζεται διαρκώς ως ένας κακόβουλος παραβάτης. Όταν στα ευαίσθητα θέματα που εφάπτονται με την εδαφική κυριαρχία, ως προς τον  θαλάσσιο υποθαλάσσιο και εναέριο χώρο οι προκλήσεις κλιμακώνονται διαρκώς.

Όταν ο τουρκικός αναθεωρητισμός έθιξε πρόσφατα και την Συνθήκη της Λωζάνης, τους μουσουλμάνους της Ανατ. Θράκης κλ.π με ερμηνεία άκρως επιζήμια για τα ελληνικά συμφέροντα, τί ανάχωμα μπορεί αν προσφέρει η «διεθνής νομιμότητα»;

Πως είναι ικανή δηλ., ως θεσμική -διακρατική συνθήκη να αποτελέσει ανάχωμα στο κύμα του τουρκικού νεοεπεκτατισμού;

Εξισορρόπηση αντιτιθέμενων συμφερόντων 

Μια ευάλωτη Χώρα που βρίσκεται σε καίριο γεωστρατηγικό σημείο έχει σίγουρα συμφέρον για επίκληση και εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας. Η τελευταία  καλώς ή κακώς αποτελεί ουσιαστικά την από κοινού αποδοχή εξισορρόπησης αντιτιθέμενων συμφερόντων: μέσω διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων, προβλεπόμενων σε διεθνείς συμβάσεις  διαδικασιών κλ.π

Είναι το κατεξοχήν επιχείρημα των δυτικών δημοκρατιών για την εξασφάλιση σταθερότητας και ειρήνης  στο παγκόσμιο περιβάλλον. Ανήκει στην πεμπτουσία της πολιτικής τους προσέγγισης, της εξωτερικής πολιτικής και υποτίθεται ότι αυτή είναι η καίρια διαχωριστική γραμμή της Δύσης ως προς τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την επίλυση αδιέξοδων καταστάσεων από τον υπόλοιπο κόσμο. Τελικά είναι;

Θέα προς… την Χάγη

Στο γεωπολιτικό πόκερ η μπλόφα έχει πολύ ακριβό τίμημα. Η εντολή Προέδρου των ΗΠΑ για τον θάνατο Σουλεϊμανί, προφανώς συσπειρώνει τους Ρεπουμπλικανούς, τονώνει (;) το προφίλ του Τραμπ στους οπαδούς του, εγείρει ωστόσο σοβαρό προβληματισμό για το περιεχόμενο πλέον το οποίο θα αποδίδουν στην «διεθνή νομιμότητα» οι σύμμαχοι της Δύσης.

Τέτοιες πρακτικές για «προληπτικά» αιφνίδια χτυπήματα συνοπτικών διαδικασιών, θα μπορούσαν δυστυχώς πολύ εύκολα να βρουν πρόθυμους μιμητές που επιβουλεύονται τα ελληνικά συμφέροντα.

Με άλλα λόγια, αν θέλουμε θέα προς… την Χάγη από το παράθυρο της εξωτερικής μας πολιτικής, θα πρέπει να επικαλούμαστε διαρκώς  την διεθνή νομιμότητα με το πλήρες νόημα του όρου αυτού… Όποτε ο όρος αυτός σχετικοποιείται ή επιδέχεται αστερίσκους, σίγουρα μια μικρή χώρα όπως η δική μας μόνο έχει χάσει…

Κλήση