Skip to main content

*Της Αντιγόνης Βαφείδου

Ursula von der Leyen:  Η γυναίκα στο θρόνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Μετά από μήνες έντονου lobbying των κρατών-μελών ως προς την επιλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί τoν Jean-Claude Juncker και αφού έπεσαν στο τραπέζι ως απόλυτα φαβορί τα ονόματα των Weber και Timermans, είχαμε μια ανατροπή:

Πρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναδείχθηκε  για πρώτη φορά μια γυναίκα: η Ursula von der Leyen. 

Σε ποια ατζέντα θα κληθεί να δώσει το στίγμα της 

Με οριακή πλειοψηφία 383 ψήφων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (μόλις 9 ψήφοι επιπλέον από τον απαιτούμενο αριθμό), η Γερμανίδα πολιτικός πέτυχε μια ισχνή νίκη.

Το ερώτημα λοιπόν είναι πως θα καταφέρει από την 1η Νοεμβρίου του 2019 να δώσει το στίγμα της αναφορικά με τα πολύπλοκα ζητήματα που ταλανίζουν την Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ζητήματα όπως: διεύρυνση εις βάρος της εμβάθυνσης της Ευρωζώνης, μεταναστευτικό, Brexit, διεθνή ζητήματα εμπορίου και διαχείριση των συναφών λεπτών ισορροπιών με το «αντίπαλο δέος» των Ηνωμένων Πολιτειών και φυσικά η άυλη ατζέντα των ενεργειακών και περιβαλλοντικών θεμάτων.

Δύσκολα ζητήματα, υπαρξιακής σημασίας για την Ευρώπη που απαιτούν άμεσες λύσεις.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν μάλιστα ότι η νέα Πρόεδρος θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες ως προς την υλοποίηση της πολιτικής εντολής που έλαβε δια των διακηρύξεών της, όχι τόσο ως προς αυτούς που δεν την ψήφισαν αλλά κυρίως ως προς αυτούς που την ψήφισαν, καθώς όπως ισχυρίζονται οι θέσεις της παρουσιάζουν διάφορα αντιφατικά σημεία.

Οι νέοι συσχετισμοί

Η περίοδος στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονταν υπό την έντονη επιρροή του μεγάλου συνασπισμού των συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών φαίνεται να έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Ενώ οι προσδοκίες για την Ευρώπη παραμένουν μεγάλες, οι συσχετισμοί των ομάδων πλειοψηφιών είναι πολύ πιο εύθραυστοι και μεταβλητοί. Tα σημεία στα οποία επιτυγχάνονται  συναινέσεις είναι λίγα.

Οι ανισότητες παραμένουν, η αμφισβήτηση γίνεται μεγαλύτερη

Η παγκόσμια οικονομική κρίση ανέδειξε με ωμό ρεαλισμό τις από καιρό υφιστάμενες ανισότητες των κρατών-μελών που μετέχουν στην Ευρωζώνη.

Παρά το γεγονός ότι εφαρμόζεται η ίδια οικονομική και νομισματική προς αυτά, παρά τις διαρθρωτικές πολιτικές που υιοθετήθηκαν, οι διαφορετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας δεν επέτρεψαν την άμβλυνση αυτών των ανισοτήτων.

Παράλληλα, οι αθρόες μεταναστευτικές εισροές ενίσχυσαν το αφήγημα του ευρωσκεπτικισμού και έτσι το ευρωπαϊκό κεκτημένο άρχισε να εμφανίζει σοβαρές ρωγμές.

Ακόμη και Ευρωπαίοι πολίτες υπέρμαχοι της φιλελεύθερης Δημοκρατίας διακατέχονται από έντονο προβληματισμό για τα θέματα ασφαλείας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ.

Όλοι επιθυμούν πλέον να βιώσουν απτές λύσεις που θα αίρουν την όποια αμφισβήτηση της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας ως προς την λειτουργία της και την αποτελεσματικότητά της.

Το μεγάλο στοίχημα

Η Ursula von der Leyen αναλαμβάνει  ως πρόσωπο-σύμβολο να τονώσει την πίστη στις παγιωμένες ευρωπαϊκές αξίες, να συγκεράσει αντιθέσεις και να ορίσει την βασική ευρωπαϊκή πολιτική γραμμή από το 2020 και εφεξής.

Έχοντας δεχτεί όχι και τόσο θερμά σχόλια για κάποιες πολιτικές επιλογές της ως Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας από την μια, αλλά και με ένθερμους υποστηρικτές ως προς τις ικανότητες και το εύρος της προσωπικότητάς της από την άλλη, απομένει να κριθεί πλέον σε μια κοινή, ευρύτατη θέα για το πώς θα τοποθετηθεί από  την Ιστορία στο ευρωπαϊκό πολιτικό πάνθεον.

Κλήση